Main menu:


O pasmi

Rodezijski grebenar (Rhodesian Ridgeback) je edina svetovno priznana pasma iz Južnoafriške republike, ki je nastala na osnovi prvotnih psov, križana z nekaj že znanimi pasmami. Pasmo so vzgojili za lov na leve.

Po pasemski nomenklaturi št. 146 Svetovne kinološke organizacije ( FCI ) spada rodezijski grebenar v 6. grupo med goniče, 3.sekcija in 2.pasma. Po uporabnosti mu je najbližji dalmatinec.

1902. leta je v J.Afriki osnovan prvi klub ljubiteljev levjih psov (Lion dog club), prvi standard pasme pa je bil določen l. 1922 v Rodeziji in v l. 1924 so bili registrirani prvi psi te pasme, l. 1926 pa je priznana kot lovska pasma psov.

Splošne značilnosti pasme
Kot za veliko drugih pasem psov, posebej še za grebenarja velja, da je on vaš lastnik in ne vi njegov. Prav zato je nepodkupljivi čuvar svojega krdela in tistega, kar misli, da je njegovo. Ne prenaša, da se z njim slabo ravna in takrat ne reagira na ukaze. Potrebuje kontakt s človekom (s svojim krdelom ), zato je neprimeren za samotarsko bivanje v pesjaku. Pri delu z njim je vedno treba misliti na sodelovanje, ker prisile ne prenaša.

Rodezijski grebenar deluje arogantno in sigurno. Označujejo ga kot hitrega in aktivnega, izredno spretnega in najhrabrejšega od vseh lovskih psov. Njegovi spektakularni uspehi pri lovu na afriško visoko divjad so mu prinesli priznanje in slavo, nič slabše pa niso te značilnosti kot družnega psa. Kombinacija zvitosti, ostrega vida in voha in izredne hitrosti tega relativno velikega psa, pride do izraza tudi na manjšem prostoru, kjer pride do izraza še ena velika značilnost tega psa – velika samokontrola.

Mlad pes je zelo igriv in zvedav. Dozori pri starosti dveh let in je dober učenec. Že zelo zgodaj morajo novi lastniki vzpostaviti nežen, vendar močan odnos s psom. Grebenar zelo dobro pomni vse svoje vtise in izkušnje. Zaradi svoje močne volje se ne more z grobostjo prisiliti k pokornosti, vendar se s potrpežljivostjo in vztrajnostjo lahko doseže vse.

Grebenar ne laja po nepotrebnem, sploh se redko oglaša z nizkim, močnim glasom. Oglasi se, če je treba opozoriti na nejasno situacijo ali tujca na njegovem terenu. Neželjenega gosta pričaka rezervirano ali s sovraštvom, s spuščeno glavo in iztegnjenim vratom in komaj slišnim grčanjem. Pomiri ga samo gospodarjeva beseda ali umikanje neželjenega gosta. Večino svojega prostega časa preleži rodezijski grebenar na hišnem pragu, ali še raje na fotelju ali tepihu v stanovanju. Le z občasnim dvigovanjem glave preverja položaj.

Po naravi je len in je sposoben neskončno dolgo dremati na soncu ali v fotelju in ne potroši nič energije veš, kot je potrebno. Velikokrat deluje leno in nespretno in pomislili bi lahko, da je najbolj neumen pes na svetu. Giblje se lahkotno in tiho in zdi se, kot da gre skozi stvari, namesto mimo. Na razstavah mu je dolgočasno in stoično prenaša čakanje, ko pa je po razstavi prost, se veselo podi z drugimi psi. Kadar je z gospodarjem na sprehodu ali teku, se sam ne premakne od gospodarja in je treba z njim teči ali se igrati. Pri srečanju z drugimi psi ne reagira, le ogleda si jih. Nasprotno splošnemu prepričanju, v katerem velja za agresivnega pretepača, se borbi raje izogne in umakne, da lahko izgleda strahopetno. Če se mu pa zdi potrebno, pa pride do izraza njegovo močno zobovje in izredna hitrost. Z izrednim spominom si zapomni vse zamere in jih ob prvi priložnosti skuša poravnati.

Ljubiteljica rodezijskih grebenarjev iz Zagreba je na svoji spletni strani (ayaba.hr-free.com) napisala: “Lep pes lahko zaustavi mimoidoče, rodezijski grebenar pa lahko zaustavi cel promet.” Preverite!