Main menu:


O psarni

Psarna Tshaka je bila priznana pri Kinološki zvezi Slovenije in registrirana pri Mednarodni kinološki organizaciji 30.avgusta 2005 in vpisana v Mednarodno evidenco psarn pod zaporedno številko 26/05. V psarni se ukvarjam z vzgojo in vzrejo rodezijskih grebenarjev.

Tshakin bojevnikIme je dobila psarna po najmogočnejšem zulujskem kralju Tshaki (tudi T’Shaka, Shaka, Chaka), ki je vladal v prvi polovici 19.stoletja na teritoriju južne in jugovzhodne Afrike, na ozemlju, velikem kot cela Evropa. V njihovih vaseh so živeli tudi manjši, kuštravi in neustrašni psi, z značilnim grebenom na hrbtu. Čuvali so jim črede živine pred dvonožnimi in štirinožnimi plenilci. Ti napol divji psi so bili osnova za novo ustvarjeno pasmo – rodezijski grebenar. Na žalost so tudi ti primerki psov, kot mnogi drugi, že izumrli.

Začetki psarne, oziroma mojega druženja z rodezijskimi grebenarji, so bili ”čudni”. O grebenarjih sem vedel samo to, da so drugačni od ostalih psov, in, da so mi všeč.
Da sem lahko dobil grebenarko, je trajalo kar leto in pol. Končno sem je našel v Bojnicah, na Slovaškem, v psarni Aqvila. Cora je bila, kot vsi grebenarji, prebrisana in je izkoristila vsako mojo napako pri vzgoji, pa jih je bilo kar nekaj.

miro-042.jpgmiro-017.jpg

Kot psička je bila v slovenski rodovni knjigi vpisana kot drugi grebenar in prva psička s št. SLR RR 0002.

Kaj je cilj mojega druženja z grebenarji? To vedo vsi tisti, ki imajo doma kakršnegakoli kuža, posebaj pa grebenarja. Še nikoli nisem bil nad kužkom razočaran, nimajo nobene od človeških slabih lastnosti, pa še ”pod kožo” ti zlezejo s svojo prijaznostjo.